2012. július 3., kedd

 
Ilyen télen
Forrás:NG
 
Ebben a pusztító hőségben jó visszagondolni a legszebb téli kirándulásunkra a Szársomlyón.

Ragyogó januári napsütésben indultunk A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársával, Balogh Lászlóval. Általában ódzkodom a szervezett, vezetett túráktól, ahol másokhoz kell alkalmazkodni, de most nem volt más választásunk, a szigorúan védett terület csak így látogatható. Bejelentkeztem tehát a nemzeti parkhoz, és elregéltem, hogy nem nagyon szeretnénk csoporthoz csatlakozni, mert most szabadultam másfél hónap gipsz fogságból, és nem tudok másokkal lépést tartani. Jó kifogás volt. A Szársomlyón dolgozó természetvédelmi őrhöz irányítottak, aki megnyugtatott hogy semmi gond, biztos hogy nem lesznek sokan, és majd lassan megyünk. Vasárnap reggel várni fog minket a hegy lábánál található Szoborparknál.


 

Ott is volt ahogy ígérte, és meg kell mondjam nagyon kellemes csalódást okozott. Egész úton csodálatos kalauzunk volt. Rengeteget tudott állatokról, növényekről, földtörténetről, egykori várakról, a hegyhez kötődő legendákról, sőt még a hegytetőről látható borászatokat is sorra vettük. Pontosan tudta, melyik birtok kié, ott mit, hogyan termelnek. Mint kiderült, korábban maga is az egyik villányi borászatban dolgozott.

A hegygerincről gyönyörű a táj. Messzire nyúló szőlőföldeket látni, és a távolban kirajzolódó hegyeket. Északon a Mecsek, délen a horvátországi Papuk-hegység vonulatait. De amire a legjobban vártam, az már a megboldogult kétforintosról és a villányi borok címkéjéről jól ismert magyar kikerics volt.


 Sosem látta még élőben. Most pedig ott volt lépten-nyomon a déli oldalon a sárga fűcsomók között. Vigyázni kellett, hogy hová lépünk, nehogy eltapossuk valamelyiket. A kikerics apró, fehér kis liliomféle, ami törékeny szépségével szinte ragyog a kopár, sziklás hegyoldalon. Mi nem láttunk olyan sokat, de állítólag ötezer tövet tartanak számon belőle.

Mivel a Szársomlyónak nagyon spéci klímája van, rengeteg növényritkaság él errefelé a kikericsen kívül. Egészen pontosan75 védett növényfaj, amelyből négy csak itt található. Mi az erdőben láttunk még virágzó illatos hunyort, és buja zöld ajlnöványzetként burjánzó szúrós csodabogyót. Ez ránézésre csak egy zöld bokor, semmi különös, közelebbről azonban sokkal érdekesebb. Az ami a levelének látszik, az valójában a szára. Úgy hívják ezt a jelenséget a botanikában, hogy fillokládium, magyarul módosult szár. Ezen nőnek a virágok, és ezen találhatók a piros bogyók is. Megmutatom:


A Szársomlyón minden évszakban akad bőven látnivaló. A legkülönösebb persze a télen nyíló kikerics, de él itt több orchideaféle, és itt lakik a legröhejesebb nevű vadvirág, a bakszarvú lepkeszeg. Aztán van még magyar méreggyilok, fűrészlábú szöcske és van hidrotermális kürtő, ami olyan mint egy gejzír, gömbfülkékből álló kristálybarlang, várrom, és Villányi-borút.
    
Hogy és mikor érdemes mennetek

A téli kikericsnéző túra két-három órányi séta maximum. Vannak a nemzeti parknak széles körben meghirdetett időpontjai, de akkor László elmondása szerint őrült sokan vannak és a tömeget három-négy szakvezető viszi.

Jobban jártok, ha a meghirdetett szombati túrák helyett hétköznap vagy vasárnap mentek. Ha még érvényes az infó, akkor szerda, csüt., péntek és vasárnap is be lehet jelentkezni hozzá: Balogh László, tel.: 20/913-7534
  
A találkozó a hegy lábnál van, a nagyharsányi Szoborparknál. 
 
A részvételi díj 700 vagy 800 forint volt, már nem emlékszem, de bőven megérte. Szerintem bármelyik évszakban érdemes felkeresni, sőt, nyáron egy borút-szakasszal is össze lehet kötni, ha már Villányig elmegy az ember.   


Kikerics fanoknak még egy kis kiegészítő: 

A magyar kikerics volt az első védetté nyilvánított növény Magyarországon.(1944.) 
Latin neve Colhicum hungaricum, ami magyar volta mellett arra utal, hogy a növény mérgező. Colhis ugyanis az ókori méregkeverők városa volt, ahol az örök fiatalság utáni varázsszert kutatták, úgy tűnik kevés sikerrel. A kikerics alkaloidája a colhicin, ami gátolja a sejtosztódást, ezért kísérleteznek vele a rákkutatásban. Emellett használják heveny köszvényrohamok kezelésére, de Dr. House-nak is volt már colhicin mérgezett páciense. Az esetleírás egy orvos blogján itt megtalálható.
 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.