2012. július 9., hétfő

Mi néznivaló van a homokon? Janó szerint semmi. Szerintem sok minden. A fülöpházi buckavidéken van például árvalányhaj, báránypirosító, szalakóta, ami egy igazi kék madár, és van hangyaleső, boróka, meg galagonya, aminek ősszel izzik a ruhája.

Persze kell némi elszántság, kíváncsiság, vagy perverz őrület, nevezzük aminek akarjuk, hogy a hegyek, vagy a vízpart helyett az Alföldre menjen az ember kirándulni. Nyáron nem is nagyon javaslom ezt a kalandot, csak akkor, ha képesek vagytok hajnalban felkelni hogy útnak induljatok és célba is érjetek még mielőtt tikkasztó sivataggá változtatná a tájat a napsütés.

Mi május elsején voltunk Fülöpházán, ami ideális lett volna, ha nincs aznap rendkívüli meleg, úgy kb. 33 fok. Egy ideig teljesen lekötött a sok virágzó növény, meg az, hogy követni tudjuk a Báránypirosító tanösvény itt-ott hiányos jelzéseit, de 10 körül már kezdett nagyon melegünk lenni. Szerencsére addigra felvettünk nektek egy csomó látnivalót, mert utána csak tikkadtan és izzadtan baktattunk visszafelé, mint két P. Howard hős a Szaharában. A láthatáron közel s távol se település, se kút, se kocsma. Úgyhogy hideg vizet, hideg fröccsöt, és némi harapnivalót mindenképpen csomagoljatok.


Fülöpháza környéke nem olyan táj, ami általában az Alföldről eszébe jut az embernek. Először is, nem lapos. Dimbes-dombos, buckás vidék, hullámzó árvalányhajjal, erdőfoltokkal, nyárfaligetekkel, és sötétzöld, kócos borókabokrokkal. 

Videók:

A természetvédők tűzzel-vassal irtják a selyemkórót, vagy más néven vaddohányt:


 

Virágzik az árvalányhaj, galagonya és báránypirosító
 


Összetapadt bodobácsok
 


A rejtélyes homoktölcsérek


  
Pihenő a buckatetőn


Láttunk még nyulat, nászruhás gyíkokat, és megriadt őzeket is, de őket nem tudtuk felvenni nektek.    
Hogy találtok oda?

Kecskemét felől az 52-es út 20-as km szelvényénél kell bekanyarodni balra. Tábla jelzi a nemzeti park Naprózsa Oktatóközpontját. Pár métert gurulunk, és máris a parkolóban vagyunk, ahonnan a tanösvény, a tornapálya, és az alföldi védett területeken végigfutó piros túraútvonal indul. Van erről a háromról egy összefoglaló térkép a parkolóban, de számomra értelmezhetetlen, úgyhogy figyelni kell, hogy valóban azt a jelet kövessük, amelyiket végig akarjuk járni. Nekünk csak második nekifutásra sikerült kibogozni és külön-külön bejárni az útvonalakat.  

Sütögetés kemencében

A napokban beszéltem Fülöpháza polgármesterével. Azt mesélte van egy kemenceparkjuk, amit a helyiek használnak baráti-családi sütögetéshez, csak a kulcsot kell elkérni hozzá. Zárni is csak a gyerekek miatt zárják, nehogy eszükbe jusson bemászni és bezárni egymást.

Biztos vagyok benne, hogy a vendégeket is tárt karokkal fogadják, úgyhogy próbáljátok ki bátran a kemencében sütögetős fülöpházi pikniket, és feltétlenül írjátok meg milyen volt.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Copyright (c) 2010 Kirándulós blog. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.